25. SEMINAR SUSTAVA KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Djelatnici Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao II” iz Bihaća su u razdoblju od 15. do 17. studenoga nazočili svečanom seminaru Sustava katoličkih škola za Europu koji se svake godine održava u Sarajevu u prostorijama tamošnjeg KŠC-a “Sveti Josip”. Za razliku od prethodnih, ove godine slavili smo 25. godina postojanja Sustava katoličkih škola za Europu. 

U tijeku održavanja seminara upriličeno je predstavljanje monografije Himna životu škole te knjige biskupa Pere Sudara Ono malo više.

Monografiju koja je otisnuta u prigodi četvrt stoljeća postojanja i djelovanja Katoličkog školskog centra u Sarajevu i rađanja Sustava katoličkih škola za Europu, predstavili su profesorica s. Terezija Antunović i ravnatelj KŠC-a u Zenici vlč. Vlatko Rosić.

Sustav katoličkih škola za Europu je, kako je rečeno, nastao i stasao u teškim vremenima za ljude ove najljepše Zemlje, s temeljnom namjerom i željom da da svoj mali udio za bolju budućnost svih koji u njoj žive. Ovako tragičan odlazak njezinih ljudi se, uz bič politike, pretvorio u najbolnije pitanje ove Zemlje. Zbog njegovih dalekosežnih kobnih posljedica ovo pitanje se ne može i ne smije zaobići ni prigodom obilježavanja dvadeset i pete obljetnice Sustava škola koje su osnovane da bi ohrabrile i pomogle ostanak. 

“Mi smo ove škole, istina, nazvali školama za Europu. Ali ne da bi u njima poučavali vrijednostima i vještinama s kojima će naši učenici lakše otići i snaći se u zemljama Europske unije, nego da istinske vrijednosti Europe njeguju i brane u Bosni i Hercegovini. Naime, samo tako smo, kako kaže himna Sustava, Europi bliže snagom svom. ” – promicatelj Pero Sudar 

Drugi dan seminara obilježio je rad stručnih aktiva, a uručeni su i certifikati o napredovanju djelatnika u zvanja mentor i savjetnik. Prvi put i dva nastavnika našeg Centra, Nevena Klepić i Vedran Mihić dobili su napredovanje u zvanje mentor.