Radionica kaligrafije

U Katoličkom školskom centru “Ivan Pavao II” u Bihaću je održana četverodnevna radionica kaligrafije u organizaciji Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dobrobosanske “Sveti Petar Sarajevski”.

Radionica je dio projekta “Upoznaj zemlju da bi je volio”, koji je podržan iz granta Američke ambasade u BiH.

Na radionici kaligrafije bihaćki srednjoškolci su se upoznali sa osnovama i primjenom kaligrafije u tradiciji BiH. Učesnici su savladali pisanje kaligrafskim perima te kroz prezentaciju stekli znanje o povijesti pisma i kaligrafije, njenoj primjeni u srednjem vijeku i značajnim povijesnim rukopisima.

Predstavnica Centra za edukaciju odraslih “Nahla” Bihać Mirela Vukalić upoznala je učesnike sa islamskom kaligrafijom, te su tehnikom preslikavanja i tehnikom akril na platnu stekli osnove iz ove umjetnosti.

Radionica je dio projekta “Upoznaj zemlju da bi je volio” kojem se želi doprinijeti interetničkoj saradnji, međureligijskom dijalogu i zajedničkom životu mladih različitih religijskih i etničkih pripadnosti u BiH kroz susrete, druženje, zajednički rad i posjete vjerskim objektima.

Nakon Bihaća, radionica će biti održana i u Zenici, a za kraj projekta planirana je izložba radova polaznika u Sarajevu.