Prezentacija: “NASA Astronaut Marsha Ivins”

U srijedu, 18.4.2018. godine, učenici Opće gimnazije i učenici drugih razreda Srednje medicinske škole u pratnji profesorice Martine Franjić su prisustvovali prezentaciji pod nazivom “NASA Astronaut Marsha Ivins” koja je održana u Američkom kutku u Bihaću.
Marsha Ivins je američka astronautkinja u mirovini. Letjela je pet puta u svemir i provela više od 1.318 sati u svemiru. Marsha je pričala o svom iskustvu boravka na Međunarodnoj svemirskoj postaji (eng. International Space Station – ISS), znanstvenim eksperimentima koje je vršila s kolegama te o povijesti svemirskih letova.
Učenicima je posebno bilo zanimljivo vidjeti dnevne i noćne snimke dijelova Bosne i Hercegovine i kako izgleda naša atmosfera gledajući iz orbite. Marsha je posebno istaknula kako se iz svemira ne vide granice, nego ih mi sami postavljamo.
Osim prekrasnih slika naših predjela, učenici su mogli vidjeti snimke s Međunarodne svemirske stanice. Bilo je jako zanimljivo vidjeti kako se tekućina ponaša u bestežinskom stanju i kako se ljudsko tijelo kreće u dodiru s drugim objektima u pokretu u odsustvu gravitacije.
Na kraju predavanja, učenici su mogli postaviti pitanja. Tako su saznali kako se postaje astronaut, koje su potrebne kvalifikacije, kojim jezikom se priča na postaji, zašto astonauti ne bacaju smeće u svemir, zašto se još nitko nije vratio na Mjesec i kako ćemo i kada stići do Marsa.