Učenici Opće gimnazije KŠC Bihać obilježili dan broja Pi

U Katoličkom školskom centru „Ivan Pavao II“ je 14.3. obilježen dan broja Pi.
Profesori Nejra Suljić i Vedran Mihić su zajedno s učenicima Opće gimnazije i Srednje medicinske škole , pripremili edukativni sat matematike posvećen broju Pi.

Učenici 3.razreda Opće gimnazije, pripremili su prezentaciju kojoj je prethodio kratki film o broju Pi.

„Pi ili p je matematička konstanta, danas široko primjenjivana u matematici i fizici. Njena približna vrijednost je 3,14159, a definira se kao odnos opsega i promjera kruga. Danas znamo da se PI nalazi posvuda oko nas – u diskovima Sunca i planeta. Dvostruka zavojnica DNA slijedi broj PI, naša zjenica oka… Poznat je još od antičkih vremena i svojim je svojstvima često bio uzrokom različitih interpretacija – čak su mu se pridavala i magična svojstva. Ovom prilikom se želim zahvaliti svim hrabrim natjecateljima i učenicima koji su na bilo koji način uljepšali našu svečanost!“ – ističe profesor Vedran Mihić.

Budući da je u svijetu mnoštvo zaljubljenika u ovaj broj, neki od njih su čak pisali i skladali pjesme o broju Pi, stoga su učenice Osnovne i Srednje medicinske škole pročitale nekoliko zanimljivih recitala i citata, poznatih matematičara i fizičara.

„.Na današnji dan, 14. ožujka 1879. godine, u Njemačkoj, rođen je čovjek koji je promijenio naše poimanje stvarnosti. Albert Einstein je jedan od najvećih naučnika svih vremena, koji je dao ogroman doprinos fizici i čovječanstvu. Pored mnogih teorija, iza sebe je ostavio pregršt ideja na kojima su mnogi kasniji nobelovci izgradili svoje ime i naučne karijere. Čak se i Ajnštajnove „greške” prihvataju kao veliki doprinosi nauci. Još jednom zahvaljujem svim našim vrijednim učenicima bez kojih se ova proslava ne bi uspješno realizirala.“- ističe profesorica Nejra Suljić.

Čuveni fizičar i jedan od najznačajnijih svjetskih ličnosti Albert Einstein, osmislio je mnoge testove inteligencije, a naši učenici su svoju sreću okušali u jednom od njih. U nastavku programa , učenici su prenijeli zanimljivosti o životu Alberta Einsteina, te njegove najpoznatije citate .

Na samom kraju učenici su sudjelovali u kvizu znanja o broju Pi, te natjecanju u učenju znamenki broja Pi napamet. Kako je broj beskonačan, samo vrsni matematičari znaju nekoliko brojeva iza decimalnog zareza. Edna Hrkić, učenica Srednje medicinske škole, odnijela je pobjedu u poznavanju znamenki broja Pi , točnije 88 znamenki , čime je postavila školski rekord.

Naposlijetku učenici su se počastili ukusnom tortom i na taj način proslavili dan broja Pi.

Članak je u potpunosti preuzet sa mojusk.ba