Promocija knjige dr.sc. Slave Grgića

U amfiteatru Katoličkoga školskog centra „Ivan Pavao II.“ u Bihaću predstavljena je sinoć knjiga pod nazivom „Načini komuniciranja od 1882. do 1906. godine na primjeru korespondencije između župe Bosansko Grahovo i Banjalučke biskupije“, autora dr. Slave Grgića, bivšega grahovskoga župnika, a sadašnjega ravnatelja bihaćkoga KŠC-a.

Knjiga je autorova doktorska disertacija koju je obranio 2013. na Odsjeku za komunikologiju i novinarstvo Sveučilišta u Zadru, a izdavač joj je Banjolučka biskupija, a Zadarska nadbiskupija kao suizdavač, priopćili su iz Župe Grahovo.slavo promocija

Grgićeva knjiga predstavlja vrijedan povijesni dokument kojim je istražio i pokušao dokazati da je u bogatoj ali neistraženoj crkvenoj arhivskoj građi sačuvana pismena komunikacija između župe Bosansko Grahovo i Banjolučke biskupije od 1882. do 1906. god., na temelju koje je moguće rekonstruirati život i kulturu stanovnika navedenog područja te svekolike odnose među vjernicima i crkvenim vlastima.

Upravo su jednostavni službeni zapisi i upisi u crkvene knjige od strane crkvenih službenika bili u povijesti jedini izvori za istraživanje povijesti jednog kraja i naroda, kretanja pučanstva, podrijetla obitelji, raširenosti obitelji i sl.

Autor je bogatu arhivsku građu i materijal za ovaj istraživački rad pronašao u arhivima župe Bosansko Grahovo, Franjevačkog samostana Gorica u Livnu te Banjolučke biskupije u Banjoj Luci, priopćeno je.

Kao samostalna kapelanija Bosansko Grahovo postoji još od 1863. godine kada je odijeljeno od župe Ljubunčić, no tek od 1881. funkcionira kao samostalna župa u punom smislu te riječi. Župne matice vode se neprestano od 1863. do danas.

O knjizi su na predstavljanju govorili ravnatelj Katoličkoga školskog centra u Banjoj Luci Ivica Božinović te njezini recenzenti – redoviti profesori u miru Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Josip Vidaković i prof. dr. sc. Miroslav Bertoša. U glazbenom dijelu programa nastupio je gitarski kvartet iz Bihaća, a predstavljanju knjige nazočio je i sadašnji župnik Bosanskog Grahova don Davor Klečina sa skupinom svojih vjernika, navodi se u priopćenju.

Članak je u potpunosti preuzet sa http://www.vecernji.ba