BISKUP KOMARICA U POSJETI NAŠEM CENTRU

Budućnost, grada, zemlje i čovječanstva

Vrijednost ove institucije je u konstantnom učenju kako se živi sa drugim pored sebe, da ne budemo egoisti, jer egoizam upropaštava čovječanstvo i narod

 

Našu školu u četvrtak, 4. veljače, posjetio je dr. Franjo Komarica, biskup banjalučki i utemeljitelj Katoličkog školskog centra u Bihaću, najmlađeg od sedam KŠC-a u BiH. U biskupovoj pratnji bio je i don Anđelo Bartulica, župnik Kansas Cityja, američke države Missouri. Srdačnu dobrodošlicu u ime učenika i nastavnika dragim gostima poželio je naš ravnatelj dr. Slavo Grgić.

Obraćajući se učenicima u prepunom amfiteatru biskup komarica je i ovaj put iskazao radost što vidi u Bihaću prekrasnu sliku, napredak i rast našeg Centra u renomiranu odgojno-obrazovnu ustanovu, što su u počecima njenog stasavanja, prije desetak godina, on i njeni utemeljitelji samo sanjali.

Ljubav, solidarnost, dijeljenje

Vi ste budućnost ovoga grada, vi ste budućnost ove zemlje, budućnost čovječanstva I nije svejedno kakva će ta budućnost biti. Zato je na nama stvoriti vam uvjete da vi rastete normalno, zdravo i sutra stasate i izrastete u kompletne ličnosti i vrijedne ljude. Drago mi je i što ova institucija ima dobre ocjene iz godine u godinu od onih koji vas promatraju, – kazao je biskup Komarica i dodao:

– Mi smo dio jednog globalnog sna koji se zove čovječanstvo, i sve naše naoko razlike, po stasu, boji očiju, kose ili kože, to je nešto sasvim nevažno, a ono što nam je svima zajedničko to je naše dostojanstvo, I to je ono važno. Dostojanstvo  ima svaki čovjek i to treba cijeniti i tražiti u svakom čovjeku. Ono što nas afirmira, što potiče da bude nešto od nas u životu, jest ljubav, ljubav prema drugome, sve što možemo učiniti za drugoga i pomoći drugome. U tome je i vrijednost ove institucije tj. u konstantnom učenju kako se živi sa drugim pored sebe, da ne budemo egoisti, jer egoizam upropaštava čovječanstvo i narod. Ključ za uspjeh u životu pojedinca, obitelji, sela, grada, države, naroda, društva, jest solidarnost i dijeljenje dobra i zla.

Govoreći o svojim američkim iskustvima, nerijetko i pogrešnoj američkoj percepciji naših “balkanskih” prilika, don Anđelo je ustvrdio kako je ugodno iznenađen viđenim i ozračjem zatečenog životnog ambijenta u našim školama u kojima se različitosti itekako nadopunjuju i normalno dijele svakodnevnu realnost.

Ostvarili san

– Nadamo se da ćemo s ovim KŠC-om ostvariti naš san, a to je da dadnemo jedan kvalitetan iskorak za dobro ovoga grada i cijelog ovoga kraja naše domovine. Mi imamo svijetu što pokazati i ne trebamo imati kompleks manje vrijednosti zato što smo jedna mala sredina, mala zemlja. Mi imamo sigurno veliko, plemenito srce, dobro srce s kojim trebamo usrećivati jedni druge – poručio je na kraju biskup Komarica.

Naši su najmlađi učenicu uz prigodan program biskupu Komarici poželjeli i sretan rođendan i poželjeli mu još puno zdravlja i posjeta našem KŠC-u.

S.Čelan