Obilježavanje stradanja civila u Vukovaru

Tekst preuzet sa FB stranice Grad Bihać

Učenici KŠC Ivan Pavao II obilježili godišnjicu stradanja civila u Vukovaru

U organizaciji KŠC “Ivan Pavao II.” večeras je u istoimenoj školi obilježena 24. godišnjica stradanja civilnog stanovništva grada Vukovara nakon okupacije od strane srpskih paravojnih snaga i JNA 18.11.1991.godine. I ove godine učenici sva četiri razreda KŠC Ivan Pavao II recitacijama su se prisjetili vukovarske tragedije,te u prepunom anfiteatru škole izveli prigodan program kojim su prisutne podsjetili na tragične događaje u Vukovaru krajem 1991. godine.

Zahvalivši se svim učenicima na prisustvu , prof. Franjo Jurić, kazao je da se i ove godine učenici KŠC Ivan Pavao II u Bihaću kroz prisjećanje na stradanja civila Vukovara prisjećaju i stradanja civila u Škabrnji, Prijedoru i Srebrenici ali i svim mjesta gdje su stradali nevini ljudi od strane ratnih zločinaca.

„Moramo se prisjećati svega što se dešavalo u domovinskim ratovima u Hrvatskoj i našoj domovini Bosni i Hercegovini i upravo ovakve manifestacije najbolji su put da nikada ne zaboravimo žrtve zločina i genocida koji su počinjeni nad Bošnjačkim i Hrvatskim narodom „-kazao je profesor Jurić.

Ovogodišnjem obilježavanju godišnjice okupacije Vukovara i stradanja civilnog stanovništva prisustvovao je mr.sci.Emdžad Galijašević, gradonačelnik Bihaća, kazavši da se kroz obilježavanje godišnjica stradanja civila u Vukovaru i Srebrenici šalje poruka tolerancije, mira i suživota, ali i poruka da se zločin nikada neće zaboraviti.

„Bišćani su svoju multikulturalnost, tolaranciju i suživot odavno pokazali i time poslali poruku da smo grad koji ima srce, a to srce i hrabrost pokazali smo i u odbrambeno-oslobodilačkom ratu kada su naši borci herojskom i časnom borbom spriječili da Bihać doživi sudbinu Vukovara i Srebrenice.Stoga svi moramo prisjećati se tužnih trenutaka kao bi spriječili da se ponove bilo kome i bilo kad „ – kazao je gradonačelnik Galijašević.

Na kraju manifestacije svi prisutni zapalili su svijeće duž pješačke staze u neposrednoj blizini zgrade KŠC Ivan Pavao II.

Slikala: Brkić Hana, Ia Gimnazija