USKRSNA PRIREDBA 2015

Sretan i blagoslovljen Uskrs

Uskrs, blagdan Isusova uskrsnuća, učenici Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao II” u Bihaću  i ove godine obilježili su prigodnom priredbom održanom u srijedu, 1. travnja, u prepunom amfiteatru škole.

Uskrs je najveći kršćanski blagdan jer je Isus Krist svojim uskrsnućem spasio i otkupio Svijet. Prvotno se Uskrs slavio svake nedjelje, a od 2. stoljeća slavi se jedanput godišnje nakon prvog proljetnog punog mjeseca, između 21. ožujka i 25. travnja. Uz blagdan Uskrsa vezani su u Hrvata mnogi drevni pučki običaji. Na našim prostorima posebno lijep običaj jest uskršnji blagoslov jela. Na Veliku subotu ili u uskršnje jutro domaćice donesu jelo u crkvu, a svećenik blagoslovi to jelo, koje se redovito jede na uskršnje jutro i tijekom dana. Iako su pisanice još pretkršćanski običaj, danas su one postale simbolom Uskrsa. Simboliziraju proljetno buđenje prirode i novog života. One se tradicionalno daju na dar. U prošlosti su mladići i djevojke međusobno si darivali pisanice kao znak ljubavi ili privrženosti. Također, one su korištene kao simbol izmirenja. Tako su osobe darivajući jedne drugima pisanicu prešutno tražile oproštenje ili ga davale.

Svaki početak ima svoj kraj, svaka muka života ima svoj smisao, sve u životu događa se s nekim razlogom. Ne možemo dati odgovor na svako pitanje o smislu života, patnje, ljubavi, trpljenja, ali možemo se veseliti u zajedničkoj pjesmi, ljudskom osmijehu, osobnom uspjehu i uspjehu drugoga čovjeka, sreći bližnjega. Bog je stvorio sve i svima daje svoje uskrsnuće i mir. Poruka uskrsnuća jest pobjeda ljubavi i života nad smrću i mržnjom.

Brojnim recitalima, igrokazima, pjesmom, igrom i plesom naši učenici su dočarali i pokazali smisao Uskrsa, korizme, križnog puta, potaknuli na razmišljanje o vlastitom životu i postupcima te pozvali sve svoje vršnjake i ljude dobre volje na proslavu radosti života, ljepote ljubavi, darivanja idijeljenja. Sretan Uskrs!

S.Č.