FAKULTATIVNA NASTAVA MATEMATIKE

Obilježili Svjetski dan broja Pi

Međunarodni dan broja Pi na različite načine obilježava se 14. ožujka diljem svijeta. Za obilježavanje ovog broja odabran je baš ovaj dan zbog najčešće korištene približne vrijednosti 3,14 te anglosaksonskog formata pisanja datuma prema kojemu se prvo bilježi mjesec, a zatim dan u mjesecu pa 14. ožujka izgleda kao 3/14.

Pi ili π je matematička konstanta, danas široko primjenjivana u matematici i fizici. Definira se kao odnos opsega i promjera kruga. Pi je također poznat i kao Arhimedova konstanta ili Ludolfov broj. U praksi se bilježi malim grčkim slovom π, a u hrvatskom jeziku je pravilno pisati i pi.

Učenici prvog razreda Opće gimnazije KŠC-a Bihać koji pohađaju fakultativnu nastavu iz matematike također su obilježili ovaj dan. Amina Fazlić, Dijala Halilagić, Ajla Mešić i Karlo Vidović uz kratku prezentaciju izložili su bitne činjenice i zanimljivosti vezane za povijest broja pi. Nakon prezentacije uslijedilo je kratko natjecanje učenica Teodore Jandrić i Neire Mušić u učenju znamenki broja pi. Pobijedila je Teodora Jandrić sa naučenih 150 znamenki, a Neira Mušić naučila je 75 znamenki.

Nakon natjecanja svi su se počastili tortom u obliku broja Pi koju su pripremili naši učenici.

A.Š.