UČENICI OPĆE GIMNAZIJE KŠC BIHAĆ U HRVATSKOM NARODNOM KAZALIŠTU U ZAGREBU

Gimnazijalci oduševljeni “Glembajevima

Učenici Opće gimnazije Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao II” iz Bihaća u pratnji svojih profesora posjetili su u petak, 13. ožujka, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu i nazočili izvođenju drame Miroslava Krleže Gospoda Glembajevi u režiji Vite Taufera. U glavnim su ulogama bili Ljubomir Kerekeš (Naci Glembay), Alma Prica (barunica Castelli) i Milan Pleština (Leone Glembay), a ostale uloge tumačili su Iva Mihalić, Zvonimir Zoričić, Bojan Navojec, Žarko Potočnjak, Goran Grgić i drugi.

Gospoda Glembajevi, najpoznatija i najizvođenija Krležina drama, tekst je o usponu i propasti ugledne bankarske obitelji u kojoj tijekom proslave obljetnice banke započinje nezadrživ splet događanja koji će mnoge članove obitelji zauvijek promijeniti. Drama Gospoda Glembajevi paradigmatsko je Krležino djelo u kojem se naš veliki pisac nemilosrdno razračunava s lažnim sjajem, bogatstvom i svim opsjenama koje donosi novac i uspon u društvu.

Gospoda Glembajevi središnja su drama glembajevskog ciklusa Miroslava Krleže i jedna od najizvođenijih hrvatskih drama uopće. Kapitalističkom transformacijom društva Glembajevi se svojim upisanim asocijacijama podudaraju sa sve više segmenata suvremenog življenja, pa se tako danas to djelo prepoznaje kao jasan logotip trule civilizacije koja počiva na zajedničkoj krizi pojedinca i obitelji. Propast jednog društva, koja je u Krležino vrijeme na ovim prostorima bilo tek fikcija, danas je činjenica koju lucidno artikulira i raščlanjuje drama o Glembajevima.

Glembajevi se već petu sezonu na daskama zagrebačkog HNK, a naši učenici su kao i prepuna dvorana kazališta bili oduševljeni izvedbom ovog djela s popisa najvećih hrvatskih dramskih klasika.