Gimnazijalci i medicinari KŠC u projektu „Volontiraj-Kreditiraj“

Nastavu na jedan dan učenici su zamijenili radom u poduzećima.

Grad Bihać zajedno sa svojim javnim poduzećima i ove je godine u projektu pod nazivom “ Volontiraj-kreditiraj” kojeg realizira Udruženje Infohouse u okviru Osmog socijalnog dana na području Bosne i Hercegovine. Riječ je o projektu kojim bihaćki srednjoškolci jedan dan nastave zamjenjuju danom rada u poduzećima i institucijama, uspostavljaju kontakt s potencijalnim poslodavcima, jedni s drugima međusobno te tako mijenjaju vlastitu predodžbu o korisnom radu.

 

Akciji tj. projektu čiji je cilj jačanje kapaciteta mladih kako bi bili u mogućnosti preuzeti odgovornost za svoju profesionalnu budućnost, razvoj lokalne zajednice i poboljšanje statusa mladih u cjelini, posljednjeg dana listopada pridružili smo se i mi, učenici Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao II”, Opće gimnazije i Medicinske škole.

 

  • Dobro je bilo barem na kratko osjetiti kako je na neki način biti „zaposlen“. Iz naše škole volontiralo je 20 učenika. Vidjeli smo i naučili puno toga novoga i možda baš ovo iskustvo pomogne u donošenju odluka koje će nam biti od velike važnosti u budućnosti – zadovoljno su izjavili naši učenici na kraju radnog dana.

 

Osim naše škole učestvovale su i Mašinsko-saobraćajna škola, Elektrotehnička i drvoprerađivačka  i Medicinska škola. Volontiralo je  75 učenika.

 

Zahvaljujemo se našem gradu i svim poduzećima što su nam omogućili da na jedan dan osjetimo kako to izgleda “biti zaposlen”.

 

 

Monika Jurić