Sustav za e-učenje početkom iduće godine i za naše učenike

images

 

Danas je sve prisutna potreba, ali i želja da se uspostavi kvaliteta i dostupnost različitih obrazovnih programa. Pri tome je obrazovanje postalo cjeloživotnim procesom i potrebom pa se briga o dostupnosti i kvaliteti odnosi na sveukupni ciklus cjeloživotnog obrazovanja. Postalo je jasno da se to ne može ostvariti bez odgovarajuće i učinkovite upotrebe informacijskih i komunikacijskih tehnologija u obrazovnom procesu. Upravo kvalitetna implementacija tehnologija online učenja donosi niz prednosti u obrazovni proces i omogućava željeno novo, moderno i kvelitetno obrazovanje.
E-učenje je proces obrazovanja uz upotebu informacijske i komunikacijske tehnologije, koja doprinosi unaprjeđenju kvalitete toga procesa i kvalitete ishoda obrazovanja.

Sustav za e-učenje (eng. Learning Management System ili LMS) je sustav za upravljanje obrazovnim sadržajima i općenito obrazovnim procesom. Sustav za e-učenje omogućava stvaranje virtualnog okruženja u kojem se odvija obrazovni proces. Riječ je o softveru koji kombinira objavu obrazovnih materijala s alatima za procjenu znanja, alatima za komunikaciju i alatima za administraciju polaznika i njihovih rezultata.

Od iduće školske godine će i učenici našeg Centra biti u mogućnosti koristiti jedan takav sustav. Sustav koji ćemo koristiti je Claroline. To je jedan od načina da učenici utvrde stara i steknu nova znanja kroz materijale koje će profesori staviti na raspolaganje, kroz zadaće koje će biti obvezni raditi u ograničenom vremenu,  kroz testove i  provjere znanje koje će također biti ograničeni vremenom. Pored svih ovih mogućnosti našim učenicima će biti omogućeno i učenje prilagođeno individualnim potrebama, bolja komunikacija nastavnik-učenik i učenik-učenik, samostalne provjere znanja učenika, različite oblike prezentacije nastavnih materijala, te mnoge druge mogućnosti